ŞERİF KIZILKAYA

                                                                                ŞERİF KIZILKAYA (1955-26.05.2022)

“mezarlardan çıktılar
bayram benim neyime
çekip şerifi vurdular
kan damlar yüreğime
işte şerif şehit oldu
bayram benim neyime
patronların gönlü oldu
kan damlar yüreğime…
ezilip duruyoruz
bayram benim neyime
iktidara yürüyoruz gül damlar yüreğime”

En sık birlikte çığırdığımız, en sevdiğimiz türkümüzdü bu… Adı geçtiğinden ötürü de pek keyifle eşlik ederdi. Hele bir de Hasan Sadi efsane tınıyla katıldı mı devrimci koroya, kim tutardı bizim Şerif’i…  Kim korkardı ki ölümden? Ne ölümü? Ölüm nedir ki? Ölümden ölümsüzlük doğardı işte Şerif’in göz bebeklerinde ve işte türkü çığıran herkesin yüreklerinde. Hele “ iktidara yürüyoruz, gül damlar yüreğime” nakaratından sonra Şerif,  soluk bile aldırmadan “Göklerden şimşek gibi Çakan ordu geliyor..”  marşımızı başlatarak yıldırım olur ve hepimiz  “Gündoğdu hep uyandık Siperlere dayandık…” marşı ile devrimci ajitasyonun doruklarına ulaşırdık.

Kapşonlu yeşil parkası, siyah/lacivert boyunlu kazağı ve kabaralı postalları ile nasıl da yakışırdı bir Deniz Gezmiş sevdalısına. Alaca-karanlık günlerin saçtığı dehşet ile  faşist baskınların ve kahpe pusuların, ne zaman ve nereden geleceği bilinmezdi. Ama Şerif yoldaş temkinli, tedbirli ve donanımlıydı. Bu bağlamda her daim üç adet taş taşırdı parkasının kapşonunda. Biri kendisine ait idi, ikisi ise yoldaşlarına.

Sezgilerinin ateşlediği hassas zaman ve mekân praksislerinde ise beyaz doktor önlüğünün üzerine parkasını kuşanırdı. Ama, hiç kimseye bu kadar güzel yakışmazdı böyle bir stil. Çünkü böyle bir tarz, sıradışı bir cesaret tasarımıydı. Ve o haliyle O, öylesine mutlu ve öylesine vakur gözlerle süzer idi ki  “Halkın Kardeşleri”ni. Tam bir Militan Devrimciydi. Halkına ve “Halkın Kurtuluşu”na sevdalıydı. Kendini 7-24 halkına adamış itibarlı ve yoldaşlarına son derece yararlı bir  devrimciydi.

Fakülteyi bitirdikten sonra da yollarımız ayrılmadı. Şerif Mazgirt’te, Hasan Sadi Tunceli’de ben Pertek’te birlikte çalıştık. Kopmadık, korkmadık, yılmadık. Hep şuna inandık: Halkın Kurtuluşu Engellenemez! Benim can yoldaşlarım devrimci ruhları ve görev duygularıyla insanlık tarihine yazıldılar, ölümsüzleştiler. Yüreklerimizde yaşıyorlar, yaşatacağız, yaşayacaklar.

Tuncay Filiz/ İzmir

25/12/2023

    • Atilla pasin on 27 Mart 2024 at 13:25
    • Cevapla

    İşte devrime inanclı yürek,böyle anlatır geçmişi…

    • Erdoğan Cankurt on 27 Mart 2024 at 15:56
    • Cevapla

    Şiirleri ve türküleri öksüz bırakıp gittiler.
    Türküleri ve şiirleri güneşin sofrasındaki yoldaşlar için çınlasın.

Bir cevap yazın

Your email address will not be published.